Az alábbi tartalom archív. Az esetleges hiányosságokat (képek, táblázatok stb.) kollégáink folyamatosan pótolják!

Adagoló, elzáró, mágnes- és irányváltó szelepek I.

A hűtéstechnikában használatos adagoló (expanziós) szelepek feladata az elpárologtatók ellátása folyadékállapotú hűtőközeggel, illetve a rendszerben a túlhevítés állandó értéken tartása.

Automatikus expanziós szelep
1. Szelepállító csavar. A kívánt elpárolgási nyomás értékét lehetett beállítani vele.
2. Állító rugó, megfelelő előfeszítést biztosított a membrán fölött.
3. Nyomásszabályzó membrán. Az elpárologtatóba belépő nyomást figyeli, és tartja a beállított értéken, a rugón beállított előfeszítés ellenében.
4. Szelepülék és szeleptű. A membránra ható nyomás elmozdulást idéz elő, amely szeleptűt mozgatva növeli vagy csökkenti a beadagolt folyadék mennyiségét.
5. Folyadékkilépés az elpárologtató felé.
6. Folyadékbelépés a folyadékgyűjtő tartályból.

Az automatikus expanziós szelep a régi időkben volt használatos, egyszerűsége és olcsósága miatt alkalmaztuk őket. A Hóbagoly szakiskola gyűjteményében ma is megtekinthető egy muzeális értékű, Mertik típusú, keletnémet gyártmányú szelep. Sajnos az automatikus expanziós szelep működéséből adódóan lassan és pontatlanul reagált a hőterhelés okozta változásokra – ezért a rendszerek hajlamosak voltak a lengésekre -, és vagy túltöltötte az elpárologtatót, vagy kevés folyadékot adagolt be, károsan megemelve a túlhevítés értékét. Ma már nem használjuk ezeket a szelepeket, éppen a pontatlan szabályzásuk miatt.

Termosztatikus belső nyomáskiegyenlítésű expanziós szelep
A szívócső hőmérsékletemelkedése miatt az érzékelő patronban megemelkedik a nyomás, a membrán a rugóerő ellenében elmozdul lefelé, magával mozgatva a szeleptűt. A szeleptű és a szelepülék között megnő az átömlési keresztmetszet, ezzel megnő a beáramló folyadék mennyisége. Közben megemelkedik a nyomás az elpárologtató belépő oldalán, miáltal a membrán elindul visszafelé, ezáltal csökkentve a beadagolt hűtőközeg mennyiségét, és állandó értéken tartja a rendszerben a túlhevítés értékét. Kis ellenállású, teljesítményű elpárologtatók esetén ideális és gazdaságos megoldás a termosztatikus belső nyomáskiegyenlítésű expanziós szelep.

Termosztatikus külső nyomáskiegyenlítésű expanziós szelep

Működését tekintve megegyezik a belső nyomáskiegyenlítéses szeleppel, azzal a különbséggel, hogy a szabályozáshoz szükséges nyomást nem az elpárologtató elején, hanem a végén méri, ezáltal nagy ellenállású, nagy teljesítményű elpárologtatók működtetéséhez is alkalmas, és a szabályozása is pontosabb elődjénél.

MOP-os expanziós szelepek

A hagyományos - nem MOP - szelep érzékelő töltete
A szívócső hőmérsékletemelkedésével arányosan emelkedik a nyomás a membrán fölött, ezért a szelep nyitásának nincs korlátja. Fennállhat a kompresszor túlterhelésének lehetősége. Ilyen esetekben célszerű szívónyomás-szabályzó szelepet alkalmazni.

A MOP-szelep érzékelő töltete
A patronban kevés folyadékállapotú közeg van, amely a MOP-hőmérsékleten elpárolog, a hőmérséklet hiába emelkedik tovább, a gőzállapotú közeg nyomása nem követi a hőmérséklet emelkedését, ezért a MOP-szelep nem fog jobban kinyitni. Különböző MOP-értékű szelepeket használunk HBP, LBP és MBP alkalmazási tartományokra. A MOP-szelep alkalmazásával elkerülhetjük a kompresszorok szívóoldalról jövő túlterhelését. Működésüket tekintve egyébként teljesen megegyeznek a termosztatikus külső nyomáskiegyenlítős expanziós szelepekkel.

Termosztatikus belső nyomáskiegyenlítésű expanziós szelep
Remote bulb - rendszerazonos hűtőközeg-töltetű hőmérsékletérzékelő patron, ami a szívócső hőmérsékletét érzékeli, és annak megfelelően a rugóerő ellenében nyitja vagy zárja a szeleptűt.
Capillary tube - az érzékelő patronban levő nyomást vezeti a szabályzó membrán fölé.
Diaphragm - szabályzó membrán.
Spring - állítható erejű rugó, a membránra felülről ható nyomás ellenében dolgozik.
Internal equalizer port - belső nyomáskiegyenlítő csatlakozó. Az elpárologtató belépő oldalán levő nyomást vezeti a membrán alá, azonos irányban működve a rugóval, és ellenkező irányban működve az érzékelő patronban lévő nyomással. Gyorsabb, pontosabb működést téve lehetővé.
Pin - szeleptű. A szeleptányéron le-fel mozogva szabályozza a beadagolt hűtőközeg mennyiségét.
Outlet to evaporator - folyadékkimenet az elpárologtató felé.
Body - szeleptest.
Inlet from receiver - folyadékbemenet a folyadékgyűjtő tartályból.

 

Elektronikus expanziós szelepek
A hagyományos expanziós szelepek a hűtőrendszerben csak két értéket - a szívócső-hőmérsékletet és a szívónyomást - figyelnek, és ennek függvényében szabályozzák a beadagolt folyadék mennyiségét. Az elektronikus expanziós szelepek nyomás- és hőmérséklet-távadók segítségével 4-5 ponton figyelik a hűtőrendszer minden paraméterét, és beavatkoznak az optimális üzemi paraméterek elérése végett. Az előállítási költségek csökkenése miatt ma már a háztartási split-rendszerű klímaberendezésekbe is bekerült az elektronikus expanziós szelep, és az inverteres hajtástechnológiával ötvözve ezeknek a készülékeknek is nagymértékben tudja javítani a hatékonyságát.


Az ipari és a kereskedelmi hűtés területén is egyre jobban tért hódítanak az elektronikus expanziós szelepek, pontos szabályozhatóságuk és gyors reagáló képességük miatt. A másik előnyük is a gyorsaságból adódik, ez pedig a túlhevítési értékek drasztikus lecsökkenéséből, ezáltal az elpárologtatók jobb kihasználhatóságából adódik. Ismert tény, hogy a hagyományos expanziós szelepeknél 8-10 °K-es túlhevítést kell biztosítani a kompresszor mechanikus védelme miatt (folyadékütés), hiszen ezek a szelepek lassúk. Elektronikus expanziós szelepek használata esetén a túlhevítést lecsökkenthetjük - pontosabban az elektronikák lecsökkentik - akár 2-4 °K-re, ezáltal az adott elpárologtatóból lényegesen nagyobb teljesítményt lehet kicsikarni.

1. Diaphragm - szabályzó membrán.
2. Spring - állítható erejű rugó, a membránra felülről ható nyomás ellenében dolgozik.
3. Power head - szerelt termofej.
4. Body flange gaskets – szeleptest-tömítések.
5. Valve Body - szeleptest.
6. Cage assembly - szerelt fúvóka.
7. Seat gasket - szelepülés tömítés.
8. Sensing bulb - rendszerazonos hűtőközeg-töltetű hőmérsékletérzékelő patron, ami a szívócső hőmérsékletét érzékeli, és annak megfelelően a rugóerő ellenében nyitja vagy zárja a szeleptűt.
9. Capillary tube - az érzékelő patronban levő nyomást vezeti a szabályzó membrán fölé.
10. Valve pin – szeleptű-mozgató rudazat.
11. Outlet ports - folyadékkimenet az elpárologtató felé.
12. Poppet valve - szeleptű és szelepülék. Itt lép be a folyadék az adagolóba, általában be van építve egy mechanikai szitaszűrő.

 

Kézi elzáró szelepek
Kézi elzáró szelepeket alkalmazunk a hűtőrendszerekben, mikor egyes szerkezeti elemeket vagy a rendszer egyes részeit el szeretnénk szeparálni a többitől, vagy egyes elemeket kizárhatóvá akarunk tenni például javítás vagy csere okán. Csoportaggregátoknál, illetve klimatizálás területén a VRF rendszerek esetében célszerű minden elpárologtatót, illetve a beltéri egységet leválaszthatóvá tenni a rendszer többi részétől.

BML típusú membrános elzáró szelepek
A szelep félhermetikus – szétszedhető - felépítése miatt az új hűtőközegek esetében egyre inkább háttérbe szorul, hiszen ebből adódóan potenciális szivárgási lehetőségek vannak benne. A másik probléma az áramlási irány érzékenységéből adódik, csak egy irányban használható, és ez a tulajdonság manapság a hőszivattyús készülékek világában elég jelentős hátrányt jelent.

Golyós elzáró szelepek
Felépítéséből adódóan - hermetikus, forrasztató kivitel - sokkal inkább alkalmas az új hűtőközeggel töltött berendezések lezárására. Hosszú forraszvégei miatt kevésbé érzékeny forrasztás közben a meghibásodásra. Természetesen ezzel együtt alacsony olvadáspontú, magas ezüsttartalmú forraszanyaggal kell forrasztani, és a szeleptestet vizes ronggyal hűteni szükséges munka közben. A golyósszelepek nem irányérzékenyek, és beépítési pozíció-függetlenek.

Rotalock elzáró szelepek
A Rotalock-szelepeket leginkább kompresszorok, folyadékgyűjtő tartályok elzáró szelepeiként szoktuk alkalmazni. Menetes peremes csatlakozással és teflon O-gyűrűvel kapcsolódik a kompresszorhoz vagy a folyadékgyűjtőhöz, a csővezetékek forrasztással csatlakoztathatók. A Rotalock-szelepeken találhatunk szervizcsonkokat is, melyek részint az automatikaelemek, részint a szerviztömlők csatlakoztatására szolgálnak. Az automatika-csatlakozók nem lezárhatók, a szerviztömlők csatlakozói a szelep hátrazárásával igen. A szeleporsó és a gáztér között tömszelencés tömítés található. A tömszelencét mindig meg kell lazítani, ha a szelepet nyitjuk vagy zárjuk, ellenkező esetben a tömszelence meghibásodik, és a rendszer nem lesz gáztömör. A cső beforrasztásakor a Rotalock-szelepet ki kell nyitni, hogy a szeleptányér eltávolodjon a szelepüléktől, alacsony olvadáspontú, magas ezüsttartalmú anyaggal kell forrasztani, és a szeleptestet célszerű betekerni vizes ronggyal.A szelepek nyitására-zárására célszerű alkalmazni az erre a célra kifejlesztett racsnis szelepkulcsot a szeleporsón levő lapolás védelme érdekében. Ha a lapolás megsérül, a szelep csak nehézkesen vagy egyáltalán nem lesz nyitható-zárható.

Split-rendszerű klímaberendezések elzáró szelepei
A split-rendszerű klímaberendezések is tartalmaznak elzáró szelepeket, hiszen a kültéri egységekben nyert elhelyezést a rendszer működéséhez szükséges teljes hűtőközegtöltet. A helyszínen megszerelt kalorikus csöveket ezekre a szelepekre kell csatlakoztatni peremes-hollandis csatlakozással. A szelepek közül az esetek többségében csak a szívószelepen van csatlakozó szervizcsonk, melyre rá tudunk kapcsolódni a szerviztömlőnkkel. Ezek a szervizcsonkok manuálisan nem elzárhatók, hanem egy beépített úgynevezett Schrader-szelep végzi a lezárást automatikusan, ha levesszük a csatlakozóról a szerviztömlőt. A szelepeket hatszögletű imbuszkulcs segítségével lehet nyitni-zárni. Sajnos néhány berendezés esetén ezek a szelepek nem sikerültek gáztömörre, és állandóan visszatérő hiba ezeknél a berendezéseknél a hűtőközeg-szivárgás a szelepsapkánál. Ilyen esetben segíteni szokott, ha a szelepsapka belső menetét bekenjük tömítőanyaggal, majd erősen meghúzzuk a szelepsapkát. A tömítőanyag nem képez oldhatatlan kötést, tehát a szelepsapka később eltávolítható lesz, de az esetek döntő többségében megoldást nyújt a hűtőközeg-szivárgásra. Különböző szervizmenetekkel ellátott szelepek kaphatók a hagyományos hűtőközegekre és az R-410-re.

Biztonsági lefúvató szelep
Nyomás alatt álló berendezésekhez, illetve nyomástartó edényekhez – bizonyos űrtartalom fölött - kötelező a biztonsági lefúvató szelep beépítése. Feladata a biztonsági berendezések – nyomáskapcsolók - meghibásodása esetén megakadályozni a veszélyes túlnyomások kialakulását úgy, hogy a hűtőközeg egy részét elengedi - sajnos a környezetbe. Gépházas telepítés esetén a lefúvató szelepet - a kilépő oldalát - ki szokták csövezni a szabadba, hogy lefúvatás esetén a gépházban ne emelkedhessen a megengedett érték fölé a hűtőközeg koncentrációja.

A szelepek lefúvatási értéke gyárilag be van állítva. Ellenőrzésük nem szükséges. Működés – lefúvatás - után célszerű a szelepet kicserélni, mert az esetek többségében működés után a szelep már nem gáztömör. Természetesen a szelep cseréjekor le kell fejteni a hűtőközeget a rendszerből. Blendek használata esetén amúgy is le kell cserélni a hűtőközeget, mert a gőzállapot melletti lefúvatásnál nem tudjuk, hogy a blend komponensei közül melyikből mennyi ment el. Különböző hűtőközegekhez különböző nyomásértékű lefúvató szelepek kaphatók.

FolytatjukTémakör: Eszközeink

Szólj hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés