Az alábbi tartalom archív. Az esetleges hiányosságokat (képek, táblázatok stb.) kollégáink folyamatosan pótolják!

A konyhai szellőztetés jelene II.

Melyek a leggyakoribb szellőztetési problémák? Az élelmiszer ipari és vendéglátóipari egységek szellőztetése jelenleg komoly problémát okoz Magyarországon is. Folytatjuk augusztusban kezdett sorozatunkat.

A rendszerek elhelyezésének módozatai
A gyakorlatban előfordulhat, hogy néhány konyhai berendezés (pl. mosogatógép, sütő stb.) az ún. főzőközponttól távol található. Ebben az esetben célszerű az ilyen berendezés fölé egy segédelszívót telepíteni, amely egy csappantyú beiktatásával a hővisszanyerővel ellátott fő elszívó rendszerhez kapcsolható, és így felhasználhatóvá válik az egyébként káros hulladékhő is. A segédelszívó torokban nem alkalmazható zsírleválasztó szűrő, és a vezetéknek is a lehető legkisebb áramlási veszteséggel kell rendelkeznie, hiszen az elszívás a hővisszanyerővel ellátott elszívóernyőben a zsírleválasztó szűrőkön fellépő nyomásveszteség által jön létre.
Az iskolai étkezdékben (hasonlóan a többi ilyen jellegű üzemegységhez) rendkívül előnyös a zónás rendszerű elszívó berendezés használata. A közös légtechnikai egység lehetővé teszi a konyha, az étkező és ételkiadó közös szellőztetését. Teljesítménye az egyes helyiségek használati ideje szerint szabályozható.
A konyha maximális szellőztetése általában kb. 7-11 óra között, majd részlegesen a konyha és az étkező egyszerre kb. 11-től csökkentett teljesítménnyel történik.
Nagyobb konyhák és több különálló konyhai berendezés esetében, amennyiben nem egy időben üzemelnek, előnyös a hővisszanyerővel ellátott elszívókat szekcionálisan telepíteni. Az egyes elszívók csappantyúk segítségével egyenként automatikusan kapcsolódnak a rendszerbe, a pillanatnyi szükségletnek megfelelően, az egyes elszívótorkok között fellépő hőmérséklet különbség függvényében. A rendszerbe bekapcsolt elszívóknak megfelelően automatikusan beszabályozódik a közös elszívó, illetve friss levegőt befúvó, frekvenciaváltós vezérlővel ellátott ventilátor fordulatszáma.

Mennyezeti szellőztető és világító rendszerek nagy konyhák részére
A mennyezeti szellőztető és világító rendszerek kimondottan nagy konyhák ellátására szolgálnak. Felhasználásuk elsősorban azon konyhák esetében ajánlott, amelyek több, egymástól távolabb eső konyhai berendezéssel rendelkeznek, és ezáltal a helyi elszívók telepítése gazdaságtalan és bonyolult lenne, valamint a szellőző légcsatornák elhelyezése rontaná a konyha funkcionalitását. Ez a megoldás abban az esetben is előnyösen alkalmazható, ha csökkenteni kell a konyha belmagasságát, illetve ahol a helyi elszívók telepítése a mennyezet szerkezete miatt nem megoldható (pl. boltívek stb.). A mennyezeti szellőztető és világító rendszer telepíthető az igényes belsőépítészeti kialakítást kívánó előadótermek, előcsarnokok esetében is, ahol az egyenletes megvilágítás és szellőztetés elsőrendű követelmény.
A példaként vett mennyezeti szellőztető és világító rendszer egy gyűjtő és egy elosztó vezetékhálózatból áll. Szükség szerint ívelt fényáteresztő elemeket is tartalmazhat.
A gyűjtő és elosztó vezetékekre kapcsolódás módja szerint a készülékeket feloszthatjuk integrált és felsővezetékes rendszerek, felépítésük szerint ívelt fényáteresztő elemek nélküli, ívelt fényáteresztő elemeket tartalmazó, hővisszanyerés nélküli, illetve hővisszanyeréssel ellátott típusokra.

Jelmagyarázat - Az SKV típus szerkezeti megoldásai (jobb oldali oszlop)

1. fényáteresztő ívelt elem, 2. zsírleválasztó szűrők, 3. betétek, 4. elszívó vezeték, 5. ívelt vezetékelem, 6. gyűjtővezeték, 7. tisztító- és karbantartónyílás, 8. légbevezető légcsatorna, 9. nagyfelületű kilépőtorok, 10. fénycső-megvilágítás, 11. középső légbevezető légcsatorna, 12. nagy felületű belépőtorok, 13. felső elszívó vezeték, 14. felső légbevezető légcsatorna
1.1.
2.2.
3.3.
4.4.
Szerkezeti megoldások
5. Integrált rendszer - fényáteresztő elemek nélkül, oldalsó gyűjtőtorkokkal. Alacsony mennyezetek, konyhafelújítások esetében alkalmazható.5. Integrált rendszer - fényáteresztő elemek nélkül, oldalsó gyűjtőtorkokkal. Alacsony mennyezetek, konyhafelújítások esetében alkalmazható.
6. Integrált rendszer - fényáteresztő elemekkel. A bevezető, elszívó-, és gyűjtővezetékek horizontálisan helyezkednek el. Alacsony belterek esetében alkalmazható.6. Integrált rendszer - fényáteresztő elemekkel. A bevezető, elszívó-, és gyűjtővezetékek horizontálisan helyezkednek el. Alacsony belterek esetében alkalmazható.

7. Felsővezetékes rendszer - A bevezető és elszívó vezetékek vertikálisan kötődnek a gyűjtővezetékekhez. Magas belterű helyiségek esetén alkalmazható, előnyös nagy alapterületű konyhák esetében, illetve a mennyezet magasságának kívánt csökkentése esetén.7. Felsővezetékes rendszer - A bevezető és elszívó vezetékek vertikálisan kötődnek a gyűjtővezetékekhez. Magas belterű helyiségek esetén alkalmazható, előnyös nagy alapterületű konyhák esetében, illetve a mennyezet magasságának kívánt csökkentése esetén.


A mennyezeti szellőztető és világító rendszer előnyei
- Alacsony beruházási költségek,
- univerzális telepítési lehetőség, boltíves vagy alacsony mennyezetek esetében is alkalmazható, már meglévő vagy új épületek esetén is,
- a hermetikusan lezárt légcsatornák kizárják a falak és mennyezetek magas zsírtartalmú aeroszolok és nedvesség általi szennyeződését,
- a zárt mennyezeti részekben a penészedés megakadályozása (előmelegített levegővel történő minimális szellőztetéssel),
- a világítótestek tökéletes védelme a zsíros gőzökkel és a nedvességgel szemben,
- kazettás, könnyen kiemelhető zsírleválasztó szűrők és építőelemes rozsdamentes acélból készült panelek biztosítják, hogy a konyhai berendezések elhelyezése bármikor változtatható legyen,
- beépített érzékelőkkel vezérelt automatikus üzemmód,
- az ívelt fényáteresztő elemek egyszerű karbantartása,
- a konyha mennyezetének kiváló belsőépítészeti megoldása,
- az egyenletesen eloszló megvilágítás optimális fényviszonyokat teremt,
- egyszerű műszaki megoldás, amely független a konyhai berendezések elhelyezkedésétől.

A hulladékhő visszanyerése
A főzéskor keletkező hulladékhő kiválóan hasznosítható a szellőztető rendszer gyűjtő légcsatornáiba épített laphőcserélők segítségével. A hPS műanyagból készült hővisszanyerő kiválóan ellenáll a víznek és a beszennyeződésnek, rendkívül jól tisztítható. A hővisszanyerés eredő hatásfoka megközelíti akár a 68%-ot (típustól függően).
A hővisszanyerő nagysága a légvezetékek méretétől és a szállított levegő mennyiségétől függ. A hővisszanyerők vertikálisan illeszkednek a vezetékbe. A légbevezető és elszívó vezetékek egymás felett azonos szélességben helyezkednek el.
A hőcserélő munkaterébe a szennyezett levegő-részen beilleszthető egy by-pass csappantyú a nyári időszakra, továbbá szűrők, illetve melegvizes rendszerű fűtőtest. A levegő betáplálására ajánlatos telepíteni egy beépített szűrővel ellátott ventilátort.
Túlságosan alacsony mennyezet esetében a megszokottól eltérően a hőcserélő vertikálisan is beilleszthető.

Megvilágítás
A megvilágítás számításánál a minimális megvilágítási szintből kell kiindulni, ami egészségügyi követelmények szerint a konyhák munkaterében 200-400 lux a padló felett 850 mm magasságban. Nagyobb intenzitású megvilágítás megengedett. A felhasznált anyagok fényáteresztő képessége = 0,9, a szennyezési együttható 0,8. Alapvetően fénycsöves világítás javallott, reflektorral, takarás nélkül.

Típusok
Fényáteresztő elemek nélkül, horizontális légbevezető és gyűjtővezetékekkel (1. ábra).
Az integrált rendszer fényáteresztő elemek nélkül a legalacsonyabb konyhákban használatos, melyek belmagassága 2,65 m-nél kezdődik, valamint a boltíves mennyezetű konyhák esetében ajánlott. Az elszívó vezetékek és a világítótestek közvetlenül a mennyezethez vannak erősítve.

Fényáteresztő elemekkel, horizontális légbevezető és gyűjtővezetékekkel (2. ábra).
Az integrált rendszer fényáteresztő elemekkel univerzális rendszer, amely az alacsony, illetve közepes magasságú konyhákban használatos, melyek belmagassága 2,8-3 m. Az elszívó vezetékek távtartókon a mennyezet szerkezetéhez vannak erősítve, a világítótestek közvetlenül a mennyezetről függeszkednek.

Fényáteresztő elemekkel, felső légelvezetéssel és kerületen történő légbevezetéssel (3. ábra).
Ez a rendszer a 3,5 m-nél nagyobb belmagasságú, legnagyobb teljesítményű konyhák esetében használatos. Az elszívó vezetékek és a világítótestek távtartókon, a mennyezet szerkezetéről függeszkednek.

Fényáteresztő elemekkel, felső légelvezetéssel és felső légbevezetéssel (4. ábra).
Ez a rendszer szintén a 3,5 m-nél nagyobb belmagasságú, legnagyobb teljesítményű konyhák esetében használatos. Az elszívó vezetékek és a világítótestek távtartókon, a mennyezet szerkezetéről függeszkednek.
(folytatjuk)Témakör: Légtechnika

Szólj hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés